Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

"Ne želim da ispadnem budala...": Neuspešni pokušaj da se dogovore Tramp i demokrate

Još uvek se pominje mogućnost da Tramp proglasi vanredno stanje, što bi predstavljalo presedan. Vanredno stanje u američkoj istoriji proglašeno je 58 puta od uvođenja zakona koji omogućava to proglašenje, ali nijedno nije za uzrok imalo finansiranje političkih ciljeva koje Kongres ne odobrava
Datum: 10/01/2019

"Ne želim da ispadnem budala...": Neuspešni pokušaj da se dogovore Tramp i demokrate

Tanjug/AP

Blokada američke vlade traje već 20 dana, a ako bude potrajala do subote, biće to najduža blokada u istoriji SAD, odmah iza Klintonove koja je trajala 21 dan.

Nakon što se američki predsednik Donald Tramp sastao u Beloj kući sa demokratskim liderima u Kongresu i Senatu, Nensi Pelosi i Čakom Šumerom, i napustio sastanak kada je Nensi Pelosi rekla da neće pristati na finansiranje zida na granici sa Meksikom, šanse za kompromis dodatno su se umanjile, piše Njujork tajms.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer je rekao da je Tramp pitao predsedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi da li će pristati na finansiranje zida na granici s Meksikom. Prema Šumerovim rečima, kada je ona odgovorila sa "ne", Tramp je ustao i rekao: "Onda nemamo o čemu da razgovaramo". 

Predsednik SAD se "pokupio i otišao" istog trenutka.

Šumer je istakao i da su opet "bili svedoci gnevnog temperamenta predsednika".

Predsednik SAD je na Tviteru sastanak u Beloj kući opisao kao "potpuno gubljenje vremena", kao i da je, pošti je Pelosijeva odbila izgradnju zida, rekao: "Doviđenja, nema drugog rešenja". Bio je još ilustrativniji -  rekao je "baj-baj" liderima demokrata.

Kevin Mekarti, lider republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa, rekao je da je ponašanje demokrata "sramno".

 

Čak Šumer i Nensi Pelosi
Čak Šumer i Nensi Pelosi
Tanjug/AP

 

Tramp je, pre nego što je napustio sastanak sa Nensi Pelosi i Čakom Šumerom, objasnio da ne želi da ispadne "budala".

"Kada bih sada uradio nešto glupo, da na primer odustanem od granične bezbednosti, prvo bi me napali moji senatori. Bili bi ljuti na mene", rekao je on. "Drugi bi bili republikanci u Predstavničkom domu, a treći, iskreno, moji glasači i svi drugi republikanci."

Oko 800.000 državnih službenika će ovu sedmicu završiti bez plate, prvi put otkad je rad vlade blokiran.

Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa, rekla je da je su neplaćeni državni službenici "kolateralna šteta" Donalda Trampa.

"Izgleda da predsednik nije osetljiv na to", rekla je ona. "Tramp misli da bi mogli od oca da traže novac. Ali oni to ne mogu."

Predsednik je u nedavnom obraćanju javnosti ukazao da vlada ostaje delimično blokirana zahvaljujući nespremnosti demokrata da finansiraju graničnu bezbednost.

"Koliko se još američke krvi mora proliti dok Kongres ne obavi svoj posao? One koji odbijaju da naprave kompromis u ime granične bezbednosti pitam - zamislite da je život tako surovo razoren vašem detetu, vašem mužu ili ženi. Svim članovima Kongresa poručujem – usvojite zakon kojim će se okončati ova kriza. Svim građanima poručujem – zovite Kongres i recite im da konačno, posle ovolikih decenija, obezbede našu granicu", naveo je Tramp.

Još uvek se pominje mogućnost da Tramp proglasi vanredno stanje, što bi predstavljalo presedan.

 

Tanjug/AP

 

Vanredno stanje u američkoj istoriji proglašeno je 58 puta od uvođenja zakona koji omogućava to proglašenje, ali nijedno nije za uzrok imalo finansiranje političkih ciljeva koje Kongres ne odobrava. Takav presedan naneo bi dugoročnu štetu američkom ustavnom sistemu, ali i opštem poverenju građana u demokratiju, piše Njujork tajms.

Nakon susreta sa demokratskim liderima, Tramp se sastao i sa republikanskim liderima na koje je apelpovao da se "drže zajedno".

Međutim, iako Tramp tvrdi da je Republikanska partija "potpuno ujedinjena", čini se da je sve više republikanaca koji nisu sasvim saglasni sa Trampovom taktikom. Nekolicina njih izrazila je zabrinutost zbog činjenice da blokada vlade traje toliko dugo.

Iz Bele kuće kažu da je Trampova administracija frustrirana odbijanjem demokrata da se postigne dogovor, iako je nejasno šta Tramp nudi Pelosijevoj i demokratama u zamenu za čeličnu barijeru na granici.

Sve je, međutim, jasnije da Tramp mora da pobedi u ovom nadmetanju kako bi se dokazao svojim vernim političkim pristalicama, piše CNN i ističe da su šanse da Tramp dobije ono što želi sve manje, pogotovo zato što je sve više članova vlade koji žele da se blokada okonča.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.