Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Bili Srbin, Rus i Amerikanac

A kad se vratim na mladost sedamdesetih i osamdesetih, sećam se da su pored onih viceva "Bili Srbin, Rus i Amerikanac" postojali i oni u kojima su bili samo Rus i Amerikanac, i Amerikanac je prolazio mnogo bolje...
Piše: Branko Rosić
Datum: 02/07/2017

Bili Srbin, Rus i Amerikanac

Ima mnogo paradoksa u Srbiji. Poslednji je sigurno onaj vezan za najnovije istraživanje koje je pokazalo da mladi nisu za ulazak u EU. Istovremeno, u gotovo svim anketama sprovedenim poslednjih godina među mladima saznajemo da je većini životna želja da po diplomiranju napuste Srbiju i odu u inostranstvo - u zemlje EU najčešće. Prema nekim saznanjima, mladi sve više upisuju norveški i finski da bi otišli u te zemlje i zaposlili se na poslovima nege starijih lica.

Pa ko su ti mladi? Da li su isti mladi koji ne žele da uđu u EU, a onda kao IT stručnjaci idu u EU ili na kurseve jezika da bi što pre počeli da menjaju pelene nemačkim, norveškim i finskim penzionerima. Otkud istovremeni prezir prema Zapadu i želja da ga se domognu? U jednom dnevnom listu su odmah nakon ovih rezultata o mladima koji ne bi u EU, pozvani razni sociolozi, psiholozi, a sve da bi odgovorili na pitanje zašto mladi misle to što misle. Mnogi od njih su upotrebili termin "teret prošlosti", obrazovne programe u kojima je sve puno devedesetih, bombardovanja, EU...

A kad se vratim na mladost sedamdesetih i osamdesetih, sećam se da su pored onih viceva "Bili Srbin, Rus i Amerikanac" postojali i oni u kojima su bili samo Rus i Amerikanac, i Amerikanac je prolazio mnogo bolje. Bile su to godine kada se konzumirao Zapad, gledali su se američki filmovi, slušao se engleski rokenrol... a na celom Istoku se Jugoslavija, pa time i Srbija, posmatrala kao Zapad.

Krajem osamdesetih godina kada je sve počelo da popušta, počeli su da se pojavljuju intervjui sa mnogim intelektualcima od kojih su neki bili disidenti. Sećam se intervjua Dimitrija Rupela, slovenačkog pisca i kasnije političara, koji je izjavio da kao Jugoslavija moramo da klečimo da bi nas primili u tadašnju Evropsku zajednicu. Istovremeno, vodeći srpski intelektualci, ekipa oko "oca nacije", shvatala je to kao snishodljivost. Povikaše "Mi smo već Evropa", pa se onda opet izvadiše srebrne viljuške kao dokaz da je tada Švaba mastio prste, dok se Srbin evropski gostio.

Nigde i nikad ta ekipa, pa ni sam "otac nacije" nisu spominjali da je potrebno da uđemo u EU. Njihovo neshvatanje sveta, pa i sam nesporazum sa njim prouzrokovao je sasvim jasan nesporazum koji je danas vidljiv kroz ovo poslednje istraživanje. Srbija baulja u spoljnoj politici između tabloida koji svaki dan prebrojavaju ruske "migove" koji nikako da stignu, i mržnje mladih prema Zapadu u koji isti ti mladi sanjaju da stignu pa makar i menjali staračke pelene. Eh, kako je bilo sve jasnije i lakše u vreme kad su "Bili Srbin, Rus i Amerikanac".

 

 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Šumadinac
03.07.2017 - 09:34
Nije jasno?
Ja stvarno ne znam šta Vam nije jasno. Mladi žele da odu na zapad zbog boljeg standarda i većih mogućnosti za napredovanjem ( u svakom smislu) a ne žele da uđemo u EU zbog grozne politike tog istog zapada prema našoj državi i narodu. To što neko želi da se dočepa Nemačke (recimo) da bi bolje zaradio ne znači da se slaže sa politikom te iste Nemačke i da je obožava kao državu. Brkate babe i žabe. Na žalost niste jedini. Često pročitam komentare tipa :\"vi što kritikujete zapad, što ne vozite ruska kola (ili što ne idete u Kinu da radite) i tome slično. Ko da to ima neke veze jedno sa drugim.
ocuh nacije
06.07.2017 - 10:34
Sta nije jasno?
Mladi koji odu na zapad tamo i ostaju. Placaju poreze toj drzavi koja je redovno i clanica NATO, tj indirektno finansiraju nase neprijatelje iz \'99 . e sad ti isti mladi su protiv ulaska Srbije u EU i barem privida boljeg zivota. Zasto? jedini iole pametan odgovor je nedostatak pravih i konkretnih informacija radi stvaranja realne slike o svetu koji nas okruzuje. Pink i Informer kao nosioci informisanja u danasnjoj Srbiji stvaraju sizofrenu naciju i naravno omladinu... Primer?Recimo Rumunija. Za koju smo sve do skora bili zapad. I u kojoj se danas po svim parametrima bolje zivi nego kod nas. Setimo se samo ratnih i poratnih godina (91-2000) kada su ti isti Rumuni radili u Srbiji za 10 maraka dnevno, a danas se Srbi vucaraju po Slovackoj za koliko? nase godine su pojeli skakavci...pametnom dosta