Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

"Bijeg od Alcatraza": Tuča na derbiju Partizan - Crvena Zvezda

Ova vest bi pre desetak i više godina delovala kao totalni SF, kao montipajtonovski humor natopljen bizarnostima. Ipak, oni hroničari početnih, tačnije obnovljenih veza između Srba i Hrvata, znaju da su se ta prikopčavanja dva naroda dešavala na najbizarnijim mestima od strane najbizarnijih učesnika
Piše: Branko Rosić
Datum: 24/12/2017

"Bijeg od Alcatraza": Tuča na derbiju Partizan - Crvena Zvezda

Foto Tanjug

Sinoć, na Fejsbuku, jedan drugar iz Zagreba koji je često u Beogradu (ali ne na tribinama stadiona) napisao je "Film u kojem šestorica Dalmatinaca, osuđenih zbog rada na crno na južnoj tribini Partizanovog stadiona, beže iz beogradskog zatvora, mogao bi se zvati 'Bijeg od Alcatraza'".

Radi se naravno o tuči na derbiju Partizan - Crvena zvezda i najamnim huliganima iz Splita koji su plaćeni da bi učestvovali u obračunu sa suprotnom frakcijom "grobara". Ova vest bi pre desetak i više godina delovala kao totalni SF, kao montipajtonovski humor natopljen bizarnostima. Ipak, oni hroničari početnih, tačnije obnovljenih veza između Srba i Hrvata, znaju da su se ta prikopčavanja dva naroda dešavala na najbizarnijim mestima od strane najbizarnijih učesnika.

Okej, u onim prvim susretanjima učestvovali su umetnici i intelektualci poput zajedničkog koncerta u Berlinu, bojim se da ću pogrešiti, ali mislim da su bili KUD Idijoti i neki bend iz Beograda. Ali kontakti su uspostavljani i na terenu - onom ratnom. Poznata je bizarna anegdota gde hrvatski vojnici u rovovima slušaju Cecu u pauzama dok opaljuju rafale na vojnike njenog muža. Pa sav taj šverc i braća po kanisterima i oružju.

I uvek su se isticale nesvakidašnje epizode da je Aca Lukas pevao hrvatskom fudbaleru Šimiću na svadbi onih davnih godina. Kao i što se više pričalo o dva braka Severine sa Srbima od braka hrvatske pop zvezde Ide Prester sa takođe Beograđaninom. Jer nije neka vest i iznenađenje što Miljenko Jergović redovno šparta Beogradom. I nije vest kad Bajaga napuni Split, već kad to uradi Sandra Afrika.

Zato što rat nije počeo i nisu ga vodili obožavaoci Bajage i Jergovića.

Setimo se dokumentaraca o ratu u bivšoj Jugoslaviji koji su redovno počinjali slikama sa one čuvene utakmice Dinama i Zvezde na Maksimiru, uz neizostavno šutiranje policajca od Zvonimira Bobana. Upravo su ti kadrovi tuče označeni kao predigra rata uz potpis da je sukob počeo na stadionu.

Ove nedelje su na stadionu, onom beogradskom, ponovo junaci tuče bili Srbi i Hrvati. Ovaj put ne u sukobu dva naroda već dve strane na južnoj tribini. U razlozima zbog kojeg su se splitski huligani našli na Partizanovom stadionu navodi se pored novca i nekakav dug oko droge. Upravo gledamo TV seriju koja opisuje Jugoslaviju između dva rata u kojoj caruju mnoge stvari, pa i ratovi opijumskih kartela. Toliko je sve simbolično te je i ova tuča locirana upravo na dve nedelje od stogodišnjeg rođendana Jugoslavije.

 

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.