Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Berluskoni razbesneo žene: Majka ne može da bude gradonačelnik Rima

Berluskoni je odlučio da se aktivira i podrži kandidata desnog centra Gvida Bertolasa u trci za jednu od najvažnijih političkih funkcija u zemlji tako što će diskvalifikovati njegovu rivalku Đorđu Meloni koja je u drugom stanju, kao ženu koja neće moći da se posveti poslu jer će morati da doji dete
Datum: 15/03/2016

Berluskoni razbesneo žene: Majka ne može da bude gradonačelnik Rima

Foto: Tanjug-AP / Stefano Rellandini

Ako ste mislili da se bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni povukao sa scene i palicu glavnog svetskog seksiste prepustio Donaldu Trampu u izbornoj trci SAD, onda novina: vrcavi Berluskoni razbesneo je sve mame na Apeninima rekavši da mesto gradonačelnika Rima nije za majke.

Berluskoni je odlučio da se aktivira i podrži kandidata desnog centra Gvida Bertolasa u trci za jednu od najvažnijih političkih funkcija u zemlji tako što će diskvalifikovati njegovu rivalku Đorđu Meloni koja je u drugom stanju, kao ženu koja neće moći da se posveti poslu jer će morati da doji dete.

"Majka ne može da bude gradonačelnik. Gradonačelnik znači biti u kancelariji 14 sati dnevno. Ne mislim da će to biti pravi izbor za Meloni", rekao je Berluskoni za Rai radio.

Bertolaso je takođe učestvovao u ovoj raspravi govoreći da je za Meloni najbolje da joj je osnovni posao da bude "mama." "Ne vidim zašto bi neko trebalo da je tera da vodi žestoku izbornu kampanju i brine o rupama i prljavštini i pacovima dok doji", rekao je Bertolaso.

Istaknute političarke u Italiji odmah su osudile ovakve izjave. "Ova zemlja nije za žene. Ono što se dešava ovih dana je neverovatno, to otkriva postojanje mizoginije", rekla je ministarka zdravlja Beatris Lorencin.

Berluskonijev komentar usledio je nekoliko dana nakon što je kandidat za gradonačelnika Milana, Patricija Bedori odustala od trke nakon što je kritikovana za svoj izgled. Takođe joj je poručeno da treba da bude majka i domaćica. Ona je izjavila da su je nazivali "ružnom, debelom i gojaznom domaćicom."

"Nisam uvređena. Ima više miliona domaćica u Italiji i zahvaljujući njima - vašim majkama, sestrama, suprugama i devojkama - i njihovoj svakodnevnoj posvećenosti porodici i tome što na sebe preuzimaju čitav niz poslova u kojima država nije uspela, kao što je i briga o starima, Italija postoji."

Podršku koleginicama pružio je i Mateo Renci, italijanski premijer koji je izjavio da majka apsolutno može da bude gradonačelnica.

Ministarka za ustavnu reformu Marija Elena Boski na Tviteru je napisala: "Kada će zatražiti od muškog kandidata da se povuče zato što nije fotogeničan, ili zato što treba da bude otac?".


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.