Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

"Beogradski fantom", Robin Hud samoupravnog socijalizma: Događaji koji su menjali Srbiju (63)

Bio je on neka vrsta Robina Huda samoupravnog socijalizma. Kradući skupi porše od bogatog (eks teniskog asa) on zabavlja siromašne bežeći policiji
Datum: 12/02/2018

"Beogradski fantom", Robin Hud samoupravnog socijalizma: Događaji koji su menjali Srbiju (63)

printscreen youtube

Koje je bilo prvo spontano ili nespontano okupljanje u socijalističkom Beogradu? Sigurno su to studentske demonstracije iz 1968. Ali postoje i one neoficijelne spontane demonstracije koje su okupljale ljude u srpskoj prestonici. Kao na primer kada su fanovi Đorđa Marjanovića zaustavili saobraćaj u centru protestujući što je njihov idol ostao bez festivalske nagrade.

Ali možda najzanimljivija okupljanja dešavaju se 1979. kada građani iznose stolice i zaposedaju Slaviju očekujući da se na poznati trg stušti beli „porše" kojim je upravljao „Beogradski fantom". Bio je on neka vrsta Robina Huda samoupravnog socijalizma. Kradući skupi porše od bogatog (eks teniskog asa) on zabavlja siromašne bežeći policiji. I to svake noći. Arlaukanje motora ispod haube „poršea", dolazak na Slaviju, okretanje tri kruga i onda bežanje u noć.

Nije bilo interneta, pa su doživljaji prepričavani i dovođeni u mitske razmere. Po jednoj priči, Beogradski fantom je izbegao zamku dva autobusa tako što je okrenuo „porše" na dva točka. Popularnost mu je rasla, drug Tito je bio u poseti Havani i nije se moglo dozvoliti da socijalizam ruši neki maskirani dripac umesto očekivanih disidenata tipa Milovana Đilasa.

Zato su se pred njega zaista isprečila dva autobusa gradskog prevoza i on je udario u njih, ali je i uspeo da pobegne uz pomoć obožavalaca koji su mu napravili prolaz. Kao i u svakom hajdučkom mitu, i on biva uhapšen tako što ga je neko otkucao. Tako se došlo do otkrića fantomovog identiteta - Vlada Vasiljević aka Vlada Opel. U jednom od kasnijih novinskih tekstova zatvorski lekar je otkrio da se Vasiljeviću ubrzava puls pri pokazivanju slika moćnih mašina.

Vratio je Beograd i Srbiju u doba hajduka i odmetnika, ostao mit i dobio kilometre novinskih tekstova i jedan film.


 

≤ PRETHODNO

≥ SLEDEĆE

*Feljton iz knjige "100 događaja koji su promenili Srbiju"

 

 

*Projekat „100 događaja koji su promenili Srbiju" je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.