Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

2018: Kako se čuva mir na Balkanu

U interesu građana je da Beograd ne bude "crna ovca" u Jugoistočnoj Evropi i da zbog retrogradnih, frustriranih antizapadnih i antiliberalnih snaga u Srbiji, igra ulogu "korisnog idiota" za ostvarivanje američkih, ruskih, kineskih i turskih ciljeva u slabljenju Evrope
Piše: Željko Pantelić
Datum: 31/12/2017

2018: Kako se čuva mir na Balkanu

Mir na Balkanu se ne čuva naoružavanjem zastarelim ili rashodovanim ruskim vojnim arsenalom. Mir na Balkanu se čuva demokratijom i poštovanjem prava i sloboda građana i manjina. Mir na Balkanu se garantuje hrabrim, državničkim izborima, koji ne povlađuju niskim porivima glasačke mase već obezbeđuju pristojne uslove života čak i onima kojima je bolje kada je Srbiji gore. Nikada u istoriji dve demokratske, liberalne države nisu ratovale. Nikada u povesti članice Severnoatlantskog saveza nisu vojevale jedna protiv druge na bojnom polju.

U interesu Beograda je da radi na jačanju demokratske i pravne države, ne samo u svom dvorištu već i u njegovom okruženju. Odnosno, da pomogne svim svojim komšijama na Zapadnom Balkanu, uključujući i Kosovo, da postanu stabilne liberalne demokratije. U interesu građana je da Beograd ne bude "crna ovca" u Jugoistočnoj Evropi i da zbog retrogradnih, frustriranih antizapadnih i antiliberalnih snaga u Srbiji, igra ulogu "korisnog idiota" za ostvarivanje američkih, ruskih, kineskih i turskih ciljeva u slabljenju Evrope.

Pitanje da li će Srbija na kraju izabrati EU ili Rusiju je čist domaći, srpski proizvod. U Srbiji od kraja 19. veka postoji veoma tvrdo antizapadno konzervativno jezgro koje je Rusiju koristilo i koristi kao sredstvo u borbi protiv modernizacije, demokratizacije i usidravanja Srbije u tzv. zapadni deo sveta. Rodonačelnici antizapadne ideologije nalaze se u Narodnoj radikalnoj stranci Nikole Pašića i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Kroz 20. vek i novi milenijum doživeli su metamorfoze kroz Komunističku partiju, zatim socijaliste, Šešeljeve radikale i razne salonske nacionaliste, ali je antizapadno opredeljenje ostalo netaknuto.

Od ulaska Rumunije i Bugarske u NATO i EU, ruska spoljna politika na Zapadnom Balkanu je doživela transformaciju. Moskva više ne razmišlja o svojoj ekspanziji na naš region koji bi inkorporirao Srbiju, već o pretvaranju Beograda i Banjaluke u remetilačke faktore, to jest pione za žrtvovanje u partijama koje se igraju u mnogo značajnijim geopolitičkim teatrima za Moskvu. Snaga Rusije i njena realna spremnost da zalegne za Srbiju i Zapadni Balkan najbolje se videla u mizernom kraju projekta "Južni tok".

Rusija ne nudi alternativu Srbiji za budućnost. Reč je o uobičajenoj zameni teza koje su kroz istoriju često nailazile ne plodno tlo u Srbiji. Od obnovljene državnosti, pred Srbijom je jedini izbor: hoćemo li slobodno, demokratsko društvo u kom se poštuju prava i slobode građana ili ne. Ideja predsednika Rusije Vladimira Putina je da napravi savez autokratskih i diktatorskih režima širom planete u kom bi on bio "primus inter pares" budući da raspolaže stalnom stolicom i vetom u SB UN, kao i nuklearnim arsenalom. Dakle, u Moskvi ne otvaraju alternativu za razvoj Srbije, već za čuvanje vlasti, ko god bio na njoj u Beogradu, sa jednim uslovom: odricanjem od puta u NATO i "razvodnjavanjem" puta u EU.

Uprkos svim manama koje se mogu pripisati Aleksandru Vučiću, za razliku od režima Milošević--Marković koji je bio spreman da do poslednjeg Srbina brani svoju vlast, aktuelnom predsedniku je stalo da u istorijske čitanke uđe kao modernizator Srbije za čijeg su vakta građani Srbije živeli bolje. U toj činjenici je njegov problem i nada za Srbiju. Problem je što je dobar deo njegovog biračkog tela antizapadno raspoložen i što na njega igraju nove salonske antizapadne snage okupljene u novonastalim strankama i pokretima, čiji su lideri spremni da ga zamene na Putinovom dvoru. Nada leži u očiglednoj činjenici da Putinov štit garantuje vlast ali i dekadenciju i izolaciju. Drugim rečima, pred Vučićem je izbor: jačanje vlasti ili modernizacija Srbije. Balansiranje između te dve opcije je još moguće, ali ne zadugo. 

 


Ukupno komentara: 4Sva polja su obavezna.Vuk
02.01.2018 - 22:51
?
Da li je ovo neka skrivena kamera ? \"Uprkos svim manama koje se mogu pripisati Aleksandru Vučiću, za razliku od režima Milošević--Marković koji je bio spreman da do poslednjeg Srbina brani svoju vlast, aktuelnom predsedniku je stalo da u istorijske čitanke uđe kao modernizator Srbije za čijeg su vakta građani Srbije živeli bolje. \"
Драгиша
24.01.2018 - 12:45
"Ремек дело"
Колико дуго имате намеру да држите објављено ово \"ремек дело\" вашег новинарчића ?
Milos
30.01.2018 - 08:51
Nn
Primedbe koje iznosi Pantelić bi imale smisla ako bi EU prema Srbiji imala isti odnos kao prema Hrvatskoj. Pošto EU na celu sa Nemackom nijedanput u poslednjih 30 godina nije propustila da stane na stranu naših neprijatelja, uključujući tu i naciste iz Prištine koji trguju organima ubijenih Srba, zaista ne znam sto ne bi, makar sporta radi, malo saradjivali i sa drugima. Opreznost Češke je najbolji primer.
Šumadinac
04.02.2018 - 12:37
svašta
Što volim kad u nedelju ujutru pročitam jedan ovakav propagandni tekst u maniru Brežnjeva ili Gebelsa. Sve u principu nema veza što su Vam ukrali zemlju, proterivali stanovništvo, zasipali osiromašenim uranijumom.... vi morate zapadno jer sve ostalo nije fancy i progresivno. Ma važi.