Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

12 stolica: Zašto je Vučić odustao od svoje omiljene zabave – izbora

Do sada sam uvek bio ubeđen u njegova laka rešenja, ali i u to da će za njega sve da se zakomplikuje kad postane predsednik...
Piše: Veljko Lalić
Datum: 18/11/2017

12 stolica: Zašto je Vučić odustao od svoje omiljene zabave – izbora

Ove nedelje kladio sam se s nekoliko ljudi da neće biti parlamentarnih izbora, i to ne zato što sam ubeđen u to, već zato što su mi nudili dobre kvote.

Republički su fiks pa mi je bez veze da na to igram, a i već sam stigao do toga da mogu Vučiću lagano da ponudim 200 evra da odustane, ukoliko mu treba još neki argument...

Šalu na stranu, do sada sam uvek bio ubeđen u njegova laka rešenja, ali i u to da će za njega sve da se zakomplikuje kad postane predsednik, iz čega i izvlačim zaključak da će ovog puta da odustane od svoje omiljene zabave – izbora.

 

Evo nekoliko razloga, iako znam da Srđan B. još radi istraživanja koja su važnija od mojih 200 evra.

Dakle, prvi razlog protiv raspisivanja parlamentarnih izbora jeste što bi oni mogli da budu kapisla za ujedinjenje opozicije.

Logično bi bilo da u tom slučaju ona krene u tri-četiri kolone za grad, ali i stane iza jednog kandidata na republici.

 

Za Vučića to je preveliki rizik.

Uz to, čujem da opozicija razmišlja o bojkotu parlamentarnih izbora, iako meni to pre deluje kao sjajan manevar, pošto je priča o regularnosti savršena platforma za ujedinjenje.

Ko je protiv fer izbora, zar ne?

 

S druge strane, i Vučić je rekao da ne bi bilo "fer" da se spajaju izbori, što je meni i dalje najjači argument u mojoj opkladi.

To naravno ništa ne mora da znači, pošto se ipak više pitaju Srđan B. ali i ekipa s kojom ga je povezao Miki Rakić...

 

Ali ako krene na ustavotvornu skupštinu, to znači da je već odustao od predsedničkog mandata.

Politički, svrha može da bude kapric da se DS izbaci iz parlamenta, ili da se vidi šta je s poslednjom stvari na spisku – Dačićem; ali opet menjati Radulovića Jankovićem, a Dveri Jeremićem ne deluje kao neka strategija.

Preuveličava se i uloga stranaca. Ja, na primer, uopšte ne mislim da su mu Amerikanci problem, pošto je famozni sastanak sa Hojtom Jiem izgledao kao rasprava sa dalaj-lamom u odnosu na Tadićev poslednji susret s Merkelovom.

A od nezainteresovanih Amerikanaca u perspektivi mnogo veći problem mogu da predstavljaju Nemci, posebno sad sa Zelenima u vladi.

Tu je i uvek nejasna ruska igra koja traži diplomatski status a zna da ne može da ga dobije za Humanitarni centar u Nišu. Tako da je jasno da Putin ima neku drugu igru u planu. Verovatno nešto oko Agrokora i Kolinde o čemu se nedavno dogovorio.

 

Ne bih se, zato, posebno hvatao za strani faktor. Ovde je inače problem što stalno dolazi vlast uz nečiju pomoć. A onda imaš i te dugove. Nije isto da li napraviš firmu s nečijih milion evra, ili sam. Tako kasnije i donosiš odluke.

 

Tragedija srpske politike zato je pre svega u tome što mi više i nemamo politiku. Niti političke stranke.

DS je ispod cenzusa, DSS nema ni isto ime, radikali su otišli u rijaliti, socijalisti na postpetooktobarski rejting. Za naprednjake i ne znamo šta su, da li ih je napravio Toma ili Brana Crnčević, kako tvrdi današnji predsednik. Dveri su kao Artemijeva raskolnička crkva, Jeremić nije pronašao svoju crkvu, Radulović se ispraznio, Janković tek treba da pokaže da nije novi Radulović...

 

Pet godina svi pričaju o novoj politici, a ne shvataju da svi zajedno imaju krizu identiteta.

To je usud koji nas prati od uvođenja višestranačja.

Milošević je bio i nacionalista i komunista, Koštunica i evropejac i tradicionalista, Tadić nije mogao da pomiri građansko i velikog oca, Vučić je malo radikal, malo liberal.

I to su jedine stolice koje nama prave problem.

Jer samo su Iljf i Petrov mogli zajedno da napišu roman.

Ne ide to...


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Tade
20.11.2017 - 10:15
Akcija i reakcija
Slazem se od prve do poslednje reci. Iz teksta proistice surova istina, da je Vucic u pravu kad kaze da ce vladati dokle on hoce. Akcije opozicije, koje i nema bas nesto, izazivaju ovakve reakcije naseg Mugabea.
Darko
22.11.2017 - 15:55
Integrity
\"....i evropejac i tradicionalista\". Pa zar to nije To.