Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

I Draža je tražio od saveznika da bombarduju Beograd i Jugoslaviju

Datum: 16/04/2018

Foto Profimedia

Prošao je još jedan Uskrs u kome smo se podsećali na savezničko bombardovanje Beograda na zahtev partizanskog vođe Tita, antisprskog zlikovca. Te 1944. godine Beograd je bombardovan 11 puta a bombardovanje na Uskrs je bilo zaista brutalno. Da je Srbima "voljeni Maršal" naneo istorijske udarce od kojih se nikako ne oporavljamo, ne treba posebno dokazivati, ali:

Samo od marta 1942. do 23. novembra 1943. komandant vojske u otadžbini Draža Mihajlović poslao je 36 depeša Vladi u Londonu sa zahtevima za bombardovanje od kojih su se mnogi i desili. Na primer, samo Maribor je bombardovan19 puta.

O svemu tome se može pročitati u obimnoj studiji dr Milana Terzića iz Vojnoistorijskog instituta, sa detaljnim pozivanjem na dokumente: "Jugoslovenska kraljevska vlada, general Dragoljub Mihailović i savezničko bombardovanje ciljeva u Jugoslaviji 1942-1944. godine"

http://www.znaci.net/00002/324.pdf

Evo malog odlomka:

"Ciljevi čije je bombardovanje tražio Mihailović, kako bi se destabililizovao neprijatelj, bili su uopšteno vojni ciljevi: Maribor, Celje, Kranj, Metković (glavni italijanski saobraćajni čvor), Omiš (električna centrala), Zagreb, Mostar (ustaški severni logor), Ljubuški, neprijateljske kolone od Bihaća ka Kninu, Gračacu, Benkovcu, Šibeniku i Zadru, Perković, Sinj, Drniš, Bor, Beograd (Savski most, most na Dunavu prema Pančevu, put Zemun-Beograd, fabrike Ikarus, Zmaj, Teokarević, Rogožarski i Rakovica, kao i Topčider i Tašmajdan), Trepča, Sipski kanal, put Pančevo-Vršac, Sićevačka klisura, Paraćin (fabrika Teokarević), Jagodina (fabrika Klefis), Niš (železnička stanica), naselja prečanskih Nemaca, itd. Najviše je bilo zahteva za bombardovanje ciljeva u Beogradu (13 zahteva), Borski rudnik (11 zahteva) i Metković (4 zahteva)."

Samo u jednoj depeši Draža napominje

"U jednom zahtevu za Beograd (depeša br. 2221) traženo je da se vodi računa i ne bombarduje logor na Banjici zbog velikog broja zatvorenika i da se prilikom bombardovanja gradova ne vrši 'mitraljiranje' jer strada civilno stanovništvo."

Koliko se o svemu ovome zna u jeku trenutnog revizionističkog istorijskog ludila?

 

 

Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Zoran Sretić
17.04.2018 - 15:17
Nejasno...
...je pitanje iz teksta. Prvo, da bi postojalo ludilo revizionizma morao bi postojati predmet te revizije. Mi taj predmet nemamo, pošto ne postoji istoriografija drugog svetskog rata u Srbiji. Postoji partijska istoriografija što je oksimoron. Drugo, revizionizam bi bio kada bi npr. tvrdili da je Nedić ili Ljotić tražio bombardovanje Maribora, ili Beograda. Tekstom samo potvrđujete da je ludilo negde drugde. Treće, na Banjici su zatvarani ravnogorci, otuda prirodan zahtev Draže Mihajlovića da se ne bombardujue (think about it for a second). Četvro, revizionizam je postala poštapalica i etiketa koja guši naučne i političke slobode, nekim podmuklim vidom građanske smrti, pošto streljanja i zatvori ideoloških neprijatelja više nisu moguća (nadam se).