Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Svet

Zemljin Severni magnetni pol se opet pomerio: Kako će to da utiče na navigaciju

"Kreće se otprilike 50 kilometrara godišnje", komentarisao je član Britanskog odbora za geološko istraživanje u Edinburgu. "Nije se pomerao mnogo između 1900. i 1980., dok se poslednjih 40 godina prilično ubrzao
Datum: 10/02/2019

Zemljin Severni magnetni pol se opet pomerio: Kako će to da utiče na navigaciju

Foto: Profimedia

Severni magnetni pol Zemlje neprekidno se kreće i svake godine se pomera oko 50 kilometara, o čemu informiše sve od Gugl mapa do američke vojske, ali ih i plaši, piše Biznis insajder.

Severni magnetni pol Zemlje već dugo fascinira i pomalo plaši globalnu naučnu zajednicu. Ova tačka, koju ne treba povezivati sa geografskim severom, ključna je za navigaciju brodova, aviona i podmornica. Tokom proteklih decenija, Severni magnetni pol pomerao se prema Nunavutu, Kanadi i, u poslednje vreme, severno prema Sibiru.

"Kreće se otprilike 50 kilometrara godišnje", komentarisao je član Britanskog odbora za geološko istraživanje u Edinburgu. "Nije se pomerao mnogo između 1900. i 1980., dok se poslednjih 40 godina prilično ubrzao."

Razlog zbog kojeg svi pomno prate Severni magnetni pol izuzetno je važan za evropsku i američku vojsku, s obzirom da od njega zavise skoro svi njihovi navigacioni sistemi. Komercijalne aviokompanije, Gugl meps i GPS svakog smartfona takođe koriste ovaj model kojim navode korisnike i pomažu im pri pronalaženju odredišta. Britanski odbor za geološko istraživanje i Državna administracija za okeane i atmosferu (NOAA) izdaju nadogradnju za Globalni magnetni model (skraćeno WMM, od World Magnetic Model) i time obezbeđuju da GPS sistemi i kompasi i dalje pokazuju prema istim referentnim tačkama, piše Tportal.hr.

Sledeća velika nadogradnja bila je predviđena za 2020. godinu, ali Severni magnetni pol imao je druge planvove - 2018. se je, iz naučnicima nepoznatog razloga počeo da se kreće brže. Šta god bilo uzrok, institucije kao što su američke vojne snage zatražile su brže ažuriranje, koje je izvršeno 4. februara ove godine, prenosi Biznis insajder.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.