Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Kultura

Zašto je čuvena slika "Vrisak" Edvarda Munka ponovo privukla pažnju javnosti

Rad na izložbi posvećenoj Edvardu Munku u Britanskom muzeju u Londonu počeo je pre pet godina, a izložba će biti otvorena od 11. aprila do 21. jula
Datum: 22/03/2019

Zašto je čuvena slika "Vrisak" Edvarda Munka ponovo privukla pažnju javnosti

Foto: Profimedia

"Vrisak" norveškog slikara Edvarda Munka jedna je od najpoznatijih slika u istoriji umetnosti. 

"Slikom 'Vrisak' Munk se priseća spektakularnog zalaska sunca u Oslu koji je nebo i oblake obojio dramatičnom crvenom bojom. Crveno, krvavo nebo uticalo je na njega da se oseća vrlo anksiozno. Umetničko delo je u velikoj meri odraz Munkovog raspoloženja", kaže Đulija Bartrum, kustoskinja izložbe posvećene Edvardu Munku u Britanskom muzeju u Londonu.

Britanski muzej u Londonu izložiće crno-belu litografsku verziju slike na kojoj je Munk na nemačkom jeziku napisao da je kroz prirodu osetio veliki vrisak. Ruke iznad ušiju predstavljaju sablasnu figuru koja blokira vrisak prirode.

"Slojevitost lika je vizuelni prikaz onoga što Munk oseća", rekla je Bartrum.

Istakla je kako je zbog emotivnog učinka veoma lako pogrešno protumačiti umetničko delo."Možete to povezati s trenutnim raspoloženjem. Svako je imao takve trenutke očaja", pojasnila je.

Godinama je ova slika korišćena u političkim kampanjama, no Munk je njom izražavao lične emocije i nije je nameravao da je koristi kao javnu poruku. Bartrum kaže da je tokom života čuvao svoju privatnost te da se plašio da je izgubio kontrolu nad svojim radom.

"Možete je shvatiti lično, a možete i na politički način. Slika je tu i biće korišćena", rekla je Bartum.

Rad na izložbi posvećenoj Edvardu Munku u Britanskom muzeju u Londonu počeo je pre pet godina. Izložba će biti otvorena od 11. aprila do 21. jula. 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.