Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Zabava

Zašto majmune privlače jeleni: Naučnici primetili novo neobično ponašanje životinja

Iako je seks između bliskih vrsta veoma čest, onaj koji se događa između dve različite vrste do sad je uočen samo na Antartiku gde foke napadaju kraljevske pingvine
Datum: 17/12/2017

Zašto majmune privlače jeleni: Naučnici primetili novo neobično ponašanje životinja

Foto: Screenshot Youtube

Majmuni u Japanu možda su započeli novu tradiciju ponašanja koja uključuje seks između dve različite vrste.

Ova vrsta neobičnog ponašanja primećena je prvi put početkom godine, kada je snimljen mužijak japanskg makaki majmuna, poznatog i kao snežni majmun, kako skače na leđa srne i "trlja" se, a potom posle obavaljenog "posla" odlazi od nje ostavljajući se da sama počisti haos koji je napravio. Čini se da skakanje na leđima jelenima i trljanje genitalija o njih postaje naučeno ponašanje u okviru jedne grupe japanskih makaka, navode svetski mediji.

Iako je seks između bliskih vrsta veoma čest, onaj koji se događa između dve različite vrste do sad je uočen samo na Antartiku gde foke napadaju kraljevske pingvine.

Upravo zato naučno-istraživački tim okrenuo se populaciji makaka koji žive u Minou, na samom severu Osaka u Japanu. Ispostavilo se da istraživači snimaju seks između ženki majmuna i mužjaka jelena od oko 2014. godine. U ovim slučajevima, izgleda da su ženke majmuna suviše mlade da bi ih odabrali zreli mužjaci, pa one skaču na leđa jelena i trljaju genitalije na nesrećnoj životinji.

U periodu od dva meseca istraživači su posmatrali pet mladih ženki majmuna koje su u tom vremenskom periodu zaskočile jelene čak 258 puta. Ta grupa makaka izabrana je da se proučava sa razlogom, jer su i nezrele ženke viđene kako se trljaju jedna o drugu, naizgled se stimulišući. Nuel Gunst, koautor ove studije objavljene u Arhivu seksualnog ponašanja, smatra da bi ovo mogao biti ključ za razumevanja onoga što se dešava.

Dva različita seksualna ponašanja javljaju se u slilčnim frekvencijama, samo tokom sezone parenja. Gunst veruje da ženke koje praktikuju ovo neuobičajeno seksualno ponašanje još uvek nisu dovoljno odrasle da bi ga stvarno realizovale. I dok se u početku pojavljivalo samo između majmuna, sada su majmuni prešli na jelene. Zanimljivo je da je reč isključivo o jednoj, posebnoj vrsti velikih jelena koji dozvoljavaju mladim ženkama majmuna da to rade.

Tokom tog istraživanja ovakvo ponašanje primećeno je isključivo kod ženki majmuna, međutim sada je uhvaćen i mužijak majmuna koji zaskače srnu. Danas je ono učestalo, zbog čega naučnici veruju da otrkivaju kulturu i tradiciju koja će se tek utemeljiti u ovoj neobičnoj zajednici.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.