Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Fenomeni

"Ruskinje sramote sebe i svoju zemlju": Zašto se podigla frka na Mundijalu

Mnogi Rusi, naime, osuđuju svoje sunarodnice smatrajući da time što se upuštaju u veze sa navijačima iz drugih zemalja podrivaju moral svoje zemlje
Datum: 15/07/2018

"Ruskinje sramote sebe i svoju zemlju": Zašto se podigla frka na Mundijalu

Foto: Profimedia

Stotine hiljada muškaraca s raznih strana sveta pohrlilo je u Rusiju zbog Mundijala, što je pokrenulo žustru debatu među Rusima o ulogama i pravima žena. Mnoge Ruskinje koje su započele ljubavne priče sa navijačima našle su se na udaru kritika u toj zemlji, piše Tanjug.

Mnogi Rusi, naime, osuđuju takve svoje sunarodnice smatrajući da tim postupcima one podrivaju moral svoje zemlje, navodi AP uz ocenu da ove "rasprostranjene i jetke kritike pokazuju dominantnost patrijarhalnih i seksističkih pogleda u Rusiji gde je koncept rodne jednakosti za čitavu generaciju iza zapadnog".

Reakcije na romanse Ruskinja sa strancima tokom Svetskog prvenstva u toj zemlji toliko su snažne da su neke feministkinje u Rusiji mišljenja da bi to zapravo moglo da ide na ruku njihovim interesima jer šokira čak i konzervativne žene koje se ne bi poistovetile sa feministkinjama.

"Čak i te žene kažu - što je dosta, dosta je, otišle ste predaleko", kaže feministička spisateljica Snežana Gribatskaja.

Kozmetičarka Marijam (27) jedna je od Ruskinja koje su se zaljubile u strane posetioce, a nju je, kaže, očarao meksički navijač Omar, koji ju je pitao kako da stigne do Crvenog trga.

"Bio je toliko ljubazan i pun poštovanja prema meni. Zato sam se zaljubila u njega", objašnjava ona.

Međutim, za mnoge Ruse je njeno ponašanje sramotno, a jedan od takvih je Platon Besedin, kolumnista lista "Moskovski Komsomolec", koji kaže da "Ruskinje sramote sebe i svoju zemlju".

Popularni forum na društvenoj mreži "VKontakte" objavio je stotine video-snimaka na kojima Ruskinje plešu sa stranim fudbalskim navijačima i ljube se sa njima, što je izazvalo žestoke osude nekih Rusa.

U prvoj nedelji Svetskog prvenstva, ruska poslanica Tamara Pletnjova upozorila je Ruskinje da ne ulaze u romanse sa strancima ukoliko ne žele da posle same podižu decu.

Mnoge Ruskinje, s druge strane, stranci privlače jer, kako one kažu, imaju potpuno drugačiji stav prema ženama, imaju lepe manire...

O pitanju seksizma oglasila se i FIFA, priznavši da to jeste problem tokom Svetskog prvenstva, a nedavno je predložila "lek protiv toga" - to jest da se manje atraktivne žene na stadionima prikazuju na snimcima utakmica na TV ekranima.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.