Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Nauka

Otkriven "zvezdani migrant": Asteroid u orbiti Jupitera nije nastao u Sunčevom sistemu

Morais kaže da je naše Sunce “ukralo” 2015 BZ509 od druge zvezde još u “zvezdanim jaslicama”, grupama mladih zvezda koje se još uvek formiraju
Datum: 21/05/2018

Otkriven "zvezdani migrant": Asteroid u orbiti Jupitera nije nastao u Sunčevom sistemu

Foto: Profimedia

Na prvi pogled, objekat pod nazivom 2015 BZ509 samo je još jedan od mnogih u orbiti džinovskog Jupitera u stabilnoj konfiguraciji koja se zove rezonanca. Ipak, on je uhvatio pažnju naučnika zbog jednog čudnog svojstva – iako sve planete i skoro svi objekti u Sunčevom sistemu orbitiraju u istom smeru, 2015 BZ509 se kreće u suprotnom. On ima retrogradnu orbitu.

Razlog je to što je 2015 BZ509 egzo-asteroid, što znači da nije nastao u našem Sunčevom sistemu. On je “interstelarni imigrant” koji je “zatražio azil” u Jupiterovoj orbiti pre 4 i po milijarde godina.

Egzo asteroid je primećen od strane teleskopa Pan-STARRS 1 na Havajima. Njegova orbita je bio glavni razlog zašto su ga istraživači primetili.

“Ovaj objekat je prvi vanteorijski primer tipa orbite koji mi proučavamo i želeli smo da razumemo koji je njegov izvor”, rekla je Helena Morais, autorka istraživanja i profesorka statistike na Univerzitetu u Sao Paolu u Brazilu za CNN.

“Asteroidu i Jupiteru treba isto vremena da obiđu Sunce, jedan se pomera u smeru kazaljke a drugi suprotno. Dva puta se mimoiđu tokom orbite”, kaže Morais. “Ovaj šablon se zauvek nastavlja – to je stabilna konfiguracija – u uprošćenom modelu koji sadrži samo Sunce, Jupiter i Asteroid.”

Morais kaže da je naše Sunce “ukralo” 2015 BZ509 od druge zvezde još u “zvezdanim jaslicama”, grupama mladih zvezda koje se još uvek formiraju.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.