Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Info

Nastavlja se BarcaffèBarista Tour

Umetnost uživanja za sve ljubitelje espresso kafe vrhunskog kvaliteta
Datum: 17/09/2018

Nastavlja se BarcaffèBarista Tour

Da li znate šta je najvažnije za pripremu savršene espresso kafe, šta je 5M i koliko vremena je potrebno da se savlada umeće latte art-a?


Barcaffè Barista Tour je jedinstvena prilika da saznate zanimljivosti o poreklu kafe, pripremi vrhunskog espressa, oprobate se u latte artu i uživate u ukusu savršene espresso kafe uz najbolje Barcaffè bariste. Tu priliku imali su danas i gosti Mercator centra Novi Beograd.


Prijatna atmosfera i miris espressa privukli su brojne posetioce Mercator centra na Novom Beogradu, među kojima je bio i naš popularni glumac Slobodan Stefanović, prvak Pozorišta na Terazijama koji je najpoznatiji upravo po ulogama u mjuziklima, ali i po svojoj TV emisiji (Mr Kitchen). Otkrili smo da Slobodan, osim što je vrhunski glumac, poseduje i talenat za slikanje, kada se oprobao u latte artu.


Barcaffè barista do detalja poznaje sva pravila koja nepogrešivo vode prema šoljici savršenog espressa, a upravo je espresso osnova za pripremu i mnogih drugih popularnih napitaka koje volimo, kao što su cappuccino ili macchiato.


Kafa je najomiljenije piće na svetu. Postoje najrazličitiji načini i rituali ispijanja kafe: na Bliskom Istoku, u Grčkoj i na Balkanu je najzastupljenija turska kafa, u Severnoj Americi filter-kafa, u Japanu kafa iz limenke, u Severnoj Evropi kafa »melior« (pripremljena u loncu sa filterom).


Pravu posebnost predstavlja espresso, koji je zaslugom italijanske tehnologije pravi koncentrat ukusa i aroma. Krem-pena, aroma, tekstura i ukus predstavljaju četiri neizostavna svojstva po kojima se razlikuje od ostalih napitaka od kafe, pa se zato smatra pravom italijanskom umetnošću.


Naziv espresso potiče iz načina njegove trenutne »ekspresne« pripreme u trenutku kada ga naručite. Od pedeset zrna pržene i sitno mlevene mešavine kafe prelivene toplom vodom pod pritiskom, nastaje omiljeni tamni napitak sa hiljadu ukusa koji ga čine jedinstvenim. Mešavina kafe, voda, profesionalna oprema (aparat za kafu, mlin za doziranje, grejač vode) i majstorstvo BARISTE, specijaliste za pripremu espressa, čine osnovne uslove za pripremu izvrsne šoljice espresso kafe.Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.