Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Zdravlje

Gledaju "Uvod u anatomiju" i misle da je sve baš tako kao što je prikazano: Studija pokazala da serija izaziva pogrešna očekivanja od medicine

Dva lekara i jedna medicinska sestra gledali su u okviru istraživanja 269 epizoda prvih 12 sezona serije, a rezultati su pokazali veliki broj nepodudaranja
Datum: 21/02/2018

Gledaju "Uvod u anatomiju" i misle da je sve baš tako kao što je prikazano: Studija pokazala da serija izaziva pogrešna očekivanja od medicine

Foto: Screenshot Youtube

Studija Medicinskog centra i bolnice "Sent Džozef" u Arizoni pokazala je da serija "Uvod u anatomiju" izaziva pogrešna očekivanja kod pacijenata i njihovih porodica kada je reč o medicinskoj nezi, tretmanima i oporavku od bolesti, a istraživanje je objavljeno u magazinu "Trauma Surgery & Acute Care".

Doktor Džordan Vajnberg, autor istraživanja, ističe da je veoma bitno da i pacijenti i članovi medicinskog osoblja imaju u vidu podsvesno dejstvo koje serije o medicini generalno imaju na publiku.

"Zadovoljstvo pacijenta za nas je - sve. To je merilo našeg kvaliteta. Ukoliko postoji ogroman raskorak između realnosti i očekivanja pacijenta, njegovo nezadovoljstvo prenosi se na osoblje koje oseća frustraciju zato što ne može da ostvari svoju svrhu", objašnjava Vajnberg.

Dva lekara i jedna medicinska sestra gledali su u okviru istraživanja 269 epizoda prvih 12 sezona serije. Oni su detaljno zabeležili sve podatke koji se navode u seriji, poput stepena ozbiljnosti povreda pacijenata, dužine njihovog boravka u bolnici, rezultata terapija itd, i uporedili ih sa podacima stvarnih pacijenata.

Rezultati su pokazali veliki broj nepodudaranja, počevši od vremena koje prođe od hitnog prijema do odlaska pacijenta u operacionu salu (u seriji znatno brže dolazi do pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenata), do velikog broja binarnih odluka - ljudi u seriji ili umiru, ili ostaju kratko u bolnici, pre nego što budu otpušteni kući.

Čak 22 odsto hitnih slučajeva je u "Uvodu u anatomiju" rezultovalo smrtnim ishodom, u poređenju sa 7 odsto, koliko je zastupljeno u stvarnoj bolnici, piše Tajm.

Mnogi pacijenti u stvarnosti, takođe, prolaze kroz dug oporavak, pre nego što dobiju dopuštenje da se vrate kući, ističe Vajnberg.

Ipak, iako nikada nije gledao seriju pre studije, kaže da ima i stvari koje su izvedene realno, poput prikaza užurbanosti medicinskog osoblja, gužvi u zdravstvenim ustanovama, i izgleda operacionih sala.

Na kraju krajeva, kaže, "Uvod u anatomiju" neće škoditi gledaocima dok god prihvataju ovu seriju sa dozom rezerve.

"Ne gledajte 'Uvod u anatomiju' kako biste se edukovali, već posmatrajte seriju kao ono što jeste - vid zabave", zaključuje Vajnberg. 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.