Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Svet

"Film me nije toliko uplašio koliko me bilo strah Entonija Hopkinsa": Džodi Foster o snimanju filma "Kad jaganjci utihnu"

Zanimljivo je i da se Entoni Hopkins pojavljuje u filmu tek nešto više od šesnaest minuta. I da za to vreme nijednom ne trepne
Datum: 18/03/2019

"Film me nije toliko uplašio koliko me bilo strah Entonija Hopkinsa": Džodi Foster o snimanju filma "Kad jaganjci utihnu"

Foto: Profimedia

Od kultnog filma "Kad jaganjci utihnu" Džonatana Demija prošlo je dugih 28 godina, a i danas je jedan od najbolje snimljenih trilera s elementima horora. 

Temeljen je na romanu Tomasa Harisa, njegovom drugom delu o Hanibalu Lektoru, psihijatru i kanibalu - serijskom ubici. Film je osvojio pet Oskara, uključujući onaj za najbolji film, kao jedini horor koji je odneo glavnu nagradu. 

Najvažniju ulogu u filmu tumači Entoni Hopkins, koji je svojim ekspresijama, frazama i pogledima kod gotovo svakog gledaoca uspeo da utera strah u kosti, međutim, nisu gledaoci jedini koji su od njega strahovali. Među uplašenijima je na setu bila tada 29-godišnja Džodi Foster, koja je igrala FBI studentkinju, Klaris Starling. 

Ova uloga prvobitno je bila namenjena glumici Mišel Fajfer koja ju je odbila nakon što je pročitala scenario, uz obrazloženje da ima previše gnusnih scena. 

Sa druge strane, za Džodi Foster to u početku nije predstavljalo problem. 

"Zapravo, film me nije toliko uplašio koliko me bilo strah Entonija Hopkinsa", objasnila je Foster i dodala da zbog toga čak nisu mogli zajedno ni da snimaju scene u kojima oboje treba da se pojave u kadru. Scene u kojima Foster razgovara s Entonijem snimali su odvojeno pa ih spajali u montaži, prenosi ovu zanimljivu anegdotu T portal.

U sceni u kojoj se Klaris upoznaje sa Hanibalom u filmu, Fosterova je zapravo upoznala i samog Hopkinsa. 

Zanimljivo je i da se Entoni Hopkins pojavljuje u filmu tek nešto više od šesnaest minuta. I da za to vreme nijednom ne trepne.

Odnos između Lektora i agentkinje Klaris baziran je na stvarnom odnosu između serijskog ubice Teda Bandija i nekadašnjeg detektiva i profesora kriminalistike Roberta Kepela.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.