Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Biz news

Dan zaljubljenih uz najbolje od Španije

Izložba fotografija „Cante, baile, toque: flamenko, svetska kulturna baština“ biće otvorena 14. februara u 19 časova
Datum: 13/02/2019

Dan zaljubljenih uz najbolje od Španije

Najromantičniji praznik godine u Institutu Servantes ovog puta protiče u znaku vatrenog flamenka – izložba fotografija „Cante, baile, toque: flamenko, svetska kulturna baština“ biće otvorena 14. februara u 19 časova!

Pre zvaničnog otvaranja, od 18 časova organizovan je vođeni obilazak postavke za sve ljubitelje fotografije i flamenka u pratnji autora Dijega Galjarda. U saradnji sa Guitar Art Festivalom otvaranje izložbe posebnim zvucima sa juga Španije obojiće gitarista Dušan Popović Lipovac.

Ključni datum u istoriji flamenka je 16. novembar 2010. godine. Toga dana UNESKO je ovu umetnost uvrstio na svoju reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine, prepoznajući tako njenu sadašnjost, prošlost i budućnost, njenu tradicionalnost i avangardnost, kao i činjenicu da predstavlja jedan od najbogatijih i najsloženijih kulturnih izraza. Kandidaturu za upis na ovu listu podržali su ne samo ljudi iz sveta flamenka, već i građanke i građani iz brojnih zemalja širom planete. 

Autor izložbe Dijego Galjardo poseduje kolekciju koja broji više od 36. 000 fotografija o aktuelnom svetu flamenka. Njegovi radovi izlagani su u galerijama širom sveta, od Fesa, Rabata i Lisabona, pa sve do Rija de Žaneira. Nesvakidašnji stil obezbedio mu je posebno mesto u okviru takozvane „flamenko fotografije“ i doneo mu brojna priznanja.

Postavka se sastoji od tri serije fotografija, od kojih prva, nazvana „Ženski glasovi flamenka“ predstavlja poseban omaž ženskom flamenko pevanju. Reč je o realnim portretima srednjeg formata, koji su nastajali u toku izvođenja i nisu retuširani. U pitanju je smeo prikaz znamenitih žena izvođača kao što su Remedios Amaja, Karmen Linares, Aurora Vargas, La Arhentina, Monse Kortes ili La Makanita, ali i mnogih drugih koje predstavljaju različite varijante flamenka. Upotrebom grafike i digitalne umetnosti biće predstavljena serija „Unlimited/Flamenco.Crom“, savremenija vizija flamenko umetnosti koja će krasiti izloge Instituta Servantes u Beogradu. Serija fotografija koja je obeležila stvaralaštvo ovog autora jeste „Flamencuras“, crno-beli doživljaj nekih od najvećih imena iz sveta španskog flamenka kao što su Pako de Lusija, Kristina Ojos, Rafael Amargo, Tomatito... Ovaj pregled omogućava spoj tri varijante umetničkog izraza koje su nastale stapanjem vokalne muzike, plesne umetnosti i muzičke pratnje, poznatih još kao cante, baile i toque, što su upravo termini kojima je Institut Servantes želeo da nazove ovu retrospektivnu izložbu. 

Izložba „Cante, baile, toque: flamenko, svetska kulturna baština“ biće otvorena do kraja marta.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.