Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

In Memoriam

Vida Ognjenović: Ta đavolski jedinstvena Mira Stupica

"Obožavana od bližnjih i daljnih, birana prvakinja u svakoj glumačkoj i ženskoj utakmici, zavodila je i razvodila, umela i ume da usreći i da bude srećna, da trpi nedaće i podnosi gubitk da saoseća i uteši, da pohvali i ukori, da bude glumica za koju na sceni ništa nije nedostižno, a malo šta joj je promaklo i u životu", rekla je književnica o Miri Stupici koja je danas kremirana pošto je preminula u 93. godini života
Datum: 23/08/2016

Vida Ognjenović: Ta đavolski jedinstvena Mira Stupica

Foto Igor Pavicevic

"Od nje su učili naraštaji kako se bez izuzetka obara zamišljene rampa između scene i gledališta. Malo je ko kao Mira Stupica umeo da svojom pojavom i zvonkim glasom začas otopi hladnoću svake sale. Samo se Mira Stupica smeje kao da oponaša zvučnu veselost prolećnog potoka. Samo ona ume da istom rečenicom i zasmeje i rasplače, da u trenu zaustavi dah stotinama različitih, da savlada prostor jednim jedinim gestom, da od plemenitih sitnica nazida veliku ulogu, da svakom gledaocu ponaosob zaviri sa scene u oči i da ga uveri kako se upravo njemu obraća, napisala je Vida Ognjenović o Miri Stupici u zbirci eseja i napisa "Visoka Voltaža".

"Mira Stupica je glumački univerzum", dodaje Ognjenović.

"Uspela je da svojom prirodnošću nadmoćno porazi i ismeje glumački kliše. Zato verujemo svakom njenom gestu i pokretu i kad je na sceni princeza i kad je nepismena seljanka, i kad je velika heroina, i žena koju nevolje pritiskaju, i kad je brižna majka i okrutna ljubavnica, otmena plemkinja ili nesnađena radnica. Verujemo joj i kad na pozornici ubija i kad spasava, i kad je nadmoćna i kad je slabašna, i kad brani i kad napada, i kad se žrtvuje i kad kroti. Slušamo je i kad ne govori ništa i dobro razumemo o čemu ćuti. Da, malo ko ume tako upečatljivo da ćuti na sceni kiao Mira Stupica", napisala je Vida Ognjenović u tekstu povodom dodele nagrade Mića Popović Miri Stupici.

"Obožavana od bližnjih i daljnih, birana prvakinja u svakoj glumačkoj i ženskoj utakmici, zavodila je i razvodila, umela i ume da usreći i da bude srećna, da trpi nedaće i podnosi gubitke, da saoseća i uteši, da pohvali i ukori, da bude glumica za koju na sceni ništa nije nedostižno, a malo šta joj je promaklo i u životu. Ta đavolski jedinstvena, jedna jedina, Mira Stupica", napisala je Vida Ognjenović.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.