Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Intervju

Miroslav Ilić: U kolima slušam "Beatles" i "Eagles", ali moramo da čuvamo našu trubu

Meni je bitno da Sabor trubača baštini i čuva deo srpske tradicije i srpskih običaja. Guča je za mene svetinja i zapravo prava slika Srbije, kaže nam "Slavuj iz Mrčajevaca", koji će svojim koncertom zatvoriti trubački festival
Datum: 09/08/2016

Miroslav Ilić: U kolima slušam "Beatles" i "Eagles", ali moramo da čuvamo našu trubu

Miroslav Ilić kaže da je redovan posetilac Guče već pola veka. Sebe zato svrstava u stare i iskusne saboraše. Od jubilarnog 50. Sabora trubača nastupa na tom festivalu, doduše, u revijalnom programu. "Slavuj iz Mrčajevaca" zakazao je koncert i ove godine u prestonici trube.

"Ako je Guča preživela 56 godina i uvek okuplja veliki broj posetilaca iz Srbije i celog sveta, to onda znači da vredi", reći će nam Miroslav, koji navodi da se raduje koncertu u Guči, iako priznaje da je u početku imao skepsu da li bi uopšte trebalo da učestvuje na ovoj manifestaciji i "meša se" u trubački program.

 

Šta je za vas još Guča? Zašto joj se uvek rado vraćate?

Meni je bitno da Sabor trubača baštini i čuva deo srpske tradicije i srpskih običaja, bez obzira na to što se ponekad dovede u pitanje njegova komercijalizacija ili postoje pokušaji da se pobegne od suštine. Guča je za mene uistinu svetinja. I uvek će ta manifestacija za mene biti nešto sveto, zato moramo da je čuvamo kako bi što duže opstala. Guča je zapravo prava slika Srbije.

 

Pored vas u Guči naredne nedelje na otvaranju Sabora nastupaju Bora Đorđević i Ceca, dok je završni koncert 14. avgusta rezervisan za vas i Severinu. Hoće li vaši nastupi ugroziti "slavu" trubača?

Organizatori su našli pravu meru sa estradno-zabavnim programom na početku i na kraju festivala, a sve ostalo pripada "gospođi trubi", koju moramo da nastavimo da pazimo i čuvamo. Truba i njen zvuk, osim što pronose slavu Guče, imaju i posebno mesto u srpskoj istoriji i bude različite emocije. S trubom smo išli i na veselja i u boj.

 

Kod nas često postoji ta dilema, čak novinari često javnim poslenicima postavljaju to pitanje: Guča ili Exit? Kakav je vaš odgovor?

To su dve različite priče. Deplasirano je da se delimo još i po tome da li više volimo Guču ili Exit. Oba festivala su poželjna i potrebna Srbiji. I značajna za imidž naše zemlje u svetu. A ako bih baš morao da biram, bez obzira na to što znam da mogu da navučem gnev "egzitovaca", čika Miroslav bi se odlučio za Guču. Ali svi moraju da znaju da - i pored muzike kojom se bavim - u svojim kolima slušam "Beatles" i "Eagles". 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.