Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Umetnost

London Calling: Predavanje Ričarda Dikona

Dikon ćeodržati predavanje koje je posvećeno dešavanjima na londonskoj umetničkoj sceni tokom 90-ih godina prošlog veka i generaciji novih britanskih umetnika (Young British Artists - Demijen Hirst, Trejsi Emin, Stiv Mekvin, Sara Lukas, Sem Tejlor Vud, Daglas Gordon) koja je osvojila svet
Datum: 27/06/2016

London Calling: Predavanje Ričarda Dikona

U okviru Vajat Art Residency programa, prvog rezidencijalnog programa za vizuelne umetnike i kustose u Srbiji, poznati britanski umetnik i skulptor Ričard Dikon (Richard Deacon) održaće predavanje pod nazivom „London Calling", u sredu 29. juna u 17 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6.

Nakon predavanja u Kini, gde je izazvao veliku pažnju javnosti, Dikon će i pred našom publikom održati predavanje koje je posvećeno dešavanjima na londonskoj umetničkoj sceni tokom 90-ih godina prošlog veka i generaciji novih britanskih umetnika (Young British Artists - Demijen Hirst, Trejsi Emin, Stiv Mekvin, Sara Lukas, Sem Tejlor Vud, Daglas Gordon) koja je osvojila svet. London tih godina takoreći preuzima primat od Njujorka i postaje najznačajniji umetnički centar sa brojnim novim galerijama i kolekcionarima. Kao neposredni učesnik i svedok svih ovih dešavanja Ričard Dikon će beogradskoj publici preneti svoja iskustva i predsaviti najznačajnije umetnike, izložbe i fenomene koji su obeležili britansku sceni sa kraja prošlog i početka ovog veka.

Ričard Dikon rođen je 1949. godine u Bangoru, u Velsu. Studirao je na fakultetu St Martin School of Art u Londonu (1969-1972) kao i na Kraljevskom koledžu - Royal College of Art (1974-1977). Spada među najznačajnije vajare svoje generacije. Dobitnik je prestižne Tarnerove nagrade 1987. godine.

Godine 1982. stvara seriju Art For Other People (Umetnost za druge) kojom stiče svetsku slavu. Izlagao je na mnogobrojnim prestižnim izložbama i manifestacijama, a njegove skulpture nalaze se u Pekingu, Tokiju, Oklandu, Torontu i San Francisku. Godine 1996. je proglašen francuskim Vitezom reda umetnosti i književnosti.

2007. godine, zajedno sa umetnikom Mrđanom Bajićem započinje projekat izgradnje pešačke pasarele koja će povezivati Beogradsku tvrđavu i pešačku stazu kod Beton hale. Projekat je podržan od strane Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.