Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Umetnost

Kulturom protiv sujeverja: 13. Noć muzeja 21. maja u Srbiji

Ovogodišnja Noć muzeja održava se 21. maja u skladu sa datumom koju je odredila Evropska Noć muzeja sa sedištem u Parizu, a svi oni koji odluče da ostanu budni i istraže omiljene gradske prostore, uveriće se da je broj trinaest, sasvim bezopasan, a Noć muzeja najbolja do sada
Datum: 20/05/2016

Kulturom protiv sujeverja: 13. Noć muzeja 21. maja u Srbiji

Foto: Doktorova kula, Noć muzeja

Trinaesti put za redom jedno majsko veče - počev od 17 sati pa do jedan sat iza ponoći - držaće budnom celu Srbiju. Ovogodišnja Noć muzeja održava se 21. maja u skladu sa datumom koju je odredila Evropska Noć muzeja sa sedištem u Parizu, a svi oni koji odluče da ostanu budni i istraže omiljene gradske prostore, uveriće se da je broj trinaest, sasvim bezopasan, a Noć muzeja najbolja do sada.

Najraznovrsniji program posetioce očekuje u Beogradu. Uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, inostrani i domaći umetnici susrešće se na izložbi koja istražuje priče devojačkih škrinja. Filmofili će moći da se upute na putovanje kroz istoriju sedme umetnosti ispričanu iz ugla najpoznatijih filmskih plavuša, a svoj krug u Noći muzeja provozaće i zaljubljenici u najpopularnije italijanske dvotočkaše. Premijerno će biti izložen jedan od Teslinih revolucionarnih izuma neposredno povezanih sa lečenjem i medicinom, specijalnom postavkom biće obeležen i vek od povlačenja i boravka srpske vojske na Krfu, a svoja vrata otvoriće i Dečji paviljon kao centralno mesto sve aktuelnije dečje ture u Noći muzeja. Posebna počast biće odata Petru Kočiću, našem čuvenom piscu koji je preminuo pre sto godina i to u Doktorovoj kuli, najstarijoj psihijatrijskoj bolnici na Balkanu.

Naša istaknuta umetnica Marija Dragojlović kroz fotografije i razglednice sa porodičnih letovanja u Muzeju grada Beograda priča intimnu priču o vrednosti svakodnevice, razotkrivajući načine života običnih, malih ljudi u vremenskom periodu od dvadesetih godina XX veka pa sve do danas.

Čari pozorišne umetnosti ovog puta biće ispričane u Muzeju narodnog pozorišta i to uz pomoć raskošnih pozorišnih kostima. Uz eksponate muzeja, kostime koji su obeležili istoriju nacionalnog teatra, mladi kostimografi prikazaće svoje skice i radove i tokom cele večeri od papira i drugih materijala praviti kostime u slavu Viljema Šekspira i Migela de Servantesa, koji su nas napustili pre četiri veka, ostavljajući za sobom slavna književna dela za sva vremena.

Vukova zadužbina povešće svoje posetioce na putovanju kroz istoriju, a glavni vodič na toj avanturi biće osmeh, uz podršku domaćih pisaca poput Raše Popova, Slobodana Stanišića, Rajka Lukača, Vlade Batinića... Uz sve to, odeljensko pozorište Farmaceutsko-fizioterapeutske škole iz Beograda izvešće predstavu koja se zasniva na delima Đarmatija i Šekspira.

Fenomen zdravlja i lepote sa početka XX veka u Muzeju srpskog lekarskog društva, povešće vas kroz istoriju medicine i ponudiće vam jasniju sliku o nekadašnjim idealima lepote i zdravlja i načinima reklamiranja lekova. U Muzeju Vazduhoplovstva upoznaćete se sa jednim radnim danom pilota, pogledati kako su se kompleksne komande upravljanja menjale od početka XX veka do sada kroz bogatu kolekciju letelica i aviona.

Galerija Narodne banke predstaviće vam najznačajnije fotografske radove domaće scene u protekloj godini. Od 1951. godine, kad je organizovana prva republička izložba fotografije u organizaciji Foto-saveza Srbije, foto-stvaralaštvo dobilo je uvaženo mesto na kulturnoj mapi našeg grada. Noć muzeja i ove godine organizuje vođene ture po Novom i Jevrejsko sefardskom groblju, upoznajući posetioce sa ovim jedinstvenim muzejima na otvorenom. Šetnja kroz Novo groblje proći će u znaku „svetlih grobova" pesnika i književnika, sanjara i romantičara koji su bili najzaslužniji za stvaranje slike boemskog Beograda. Jevrejsko sefardsko groblje ispričaće priče o nekadašnjem Dorćolu između dva svetska rata, uz miris pržene kafe i sveže pečenog hleba i brojne anegdote čuvenih, ali i ponekih zaboravljenih Dorćolaca.

Ulaznice za sva dešavanja već se mogu kupiti po pretprodajnoj ceni od 400 RSD, dok će na dan manifestacije, 21. maja, cena iznositi 450 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Šabac u Noći muzeja s dva važna jubileja, Pančevo otvara vrata Vajfertove pivare

Šabac će u Noći muzeja obeležiti dva važna jubileja - 200 godina od dolaska Jevrema Obrenovića pod čijim uticajem je ovaj grad poprimio izgled evropske varoši, kao i 160 godina od osnivanja Prve narodne apoteke. Biće otvoren književni salon gospodara Jevrema po ugledu na čuvenu biblioteku u kojoj su se sretali i polemisali slavni srpski umovi, a brojni posetioci imaće priliku da zavire i u skrivene prostorije Prve narodne apoteke, tog najreprezentativnijeg farmaceutskog objekta. Samo ove večeri šetaće se i kroz vreme dugo dva miliona godina, a najhrabriji će moći da se poigraju sa vatrom i otkriju kako su topli plamenovi nade oblikovali istoriju čovečanstva.

Tema smeha i zabave obeležiće ovogodišnje majsko druženje u Ćupriji. Muzej "Horeum Margi-Ravno" predstaviće dela inspirisana cirkusom, uz brojne vesele i nikad šarenije cirkuske kostime i rekvizite. Goste muzeja uveseljavaće za ovu priliko specijalno pripremljeni performans klovnova, dok će u ambijentu dvorišta muzeja biti demonstrirano i pucanje iz replike Karađorđevog trešnjevog topa!

Obrenovac će prikazati svadbene običaje iz ovog kraja od početka XX veka do naših dana kroz raznorazna dokumenta, pozivnice, čestitke, venčanice, svadbena odela, devojačku spremu, miraz, svadbeno prstenje.... Kićenje fijakera i automobila, pripremanje svadbenog venca i naravno, svadbarske pesme, upotpuniće ovu postavku, dok će svi posetioci biće „zvanice", okićeni ruzmarinom i posluženi mladenačkom tortom na pravom venčanju koje će se održati u biblioteci.

Prvi put u ovogodišnjoj Noći muzeja Pančevo će otvoriti deo kompleksa Stare Vajfertove pivare u kojima se nalaze stari proizvodni pogoni, izgrađeni krajem XIX i početkom XX veka. Pivara u Pančevu osnovana je davne 1722. godine i predstavlja najstariji industrijski objekat u Srbiji, a ujedno i najstariju pivaru na Zapadnom Balkanu. Ovaj spomenik kulture pod zaštitom države otvoriće svoja vrata posetiocima Noći muzeja, vodeći ih na jedinstvenu pustolovinu kroz vekove.

Nakon prošlogodišnjeg uspešnog debitovanja, Kosovska Mitrovica i ove godine ostaje deo najlepše muzejske priče u Srbiji. Fakultet umetnosti približiće publici umetničku muziku kroz interaktivne nastupe izvođača, uz razotkrivanje tajni brojnih muzičkih instrumenata, dok će na centralnoj izložbi biti predstavljeni radovi profesora i studenata slikarskog, vajarskog i odseka grafičkog dizajna.

Posetioci 13. Noći muzeja u Bečeju imaće jedinstvenu priliku da se upoznaju sa jedinstvenom zbirkom metli iz celog sveta, saznaju čime se sve bavi scopaeologija - nauka o metlama, kao i zbog čega je ovaj tako koristan i univerzalan predmet povezan sa brojnim narodnim običajima, sujeverjem i plesovima.

U Kragujevcu će iste večeri biti otvorena izložba „Ubistvo Kralja Aleksandra I Karađorđevića u Marseju 1934. godine", kojom će Istorijski arhiv Šumadije pokušati da rasvetli jedan od važnijih događaja u istoriji naše zemlje tokom XX veka.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.