Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Muzika

Hor bečkih dečaka u Beogradu

U horu danas peva 100 dečaka, uzrasta od 10 do 14 godina, pripadnika 30 različitih nacionalnosti, podeljenih u četiri zasebna hora. Horovi nastupe na ukupno oko 300 koncerata i različitih nastupa godišnje, pred publikom od gotovo pola miliona
Datum: 20/05/2016

Hor bečkih dečaka u Beogradu

Slavni Hor bečkih dečaka, jedan od najpoznatijih kulturnih brendova i „ambasadora" Austrije i grada Beča, nastupice pred beogradskom publikom u subotu, 21. maja 2016, u Velikoj dvorani Sava centra u organizaciji Centra beogradskih festivala, CEBEF-a. Horom će dirigovati Luis di Godoj.

Hor je osnovan 1498. godine i nastupao je sve do 1918. isključivo na carskom dvoru u Beču. Današnji naziv hor nosi od 1922. godine, a od 1926. pronose radost horskog pevanja na turnejama širom sveta. Umeće Hora bečkih dečaka, ali i njihova čista dečija energija, osvajaju slušaoce od Evrope do Japana, od Amerike do Kine, kao i svuda drugde gde nastupaju. Pored jedinstvenog zvuka, Bečki dečaci poznati su i po prepoznatljivoj garderobi - stilizovanim mornarskim odelima.

U horu danas peva 100 dečaka, uzrasta od 10 do 14 godina, pripadnika 30 različitih nacionalnosti, podeljenih u četiri zasebna hora. Horovi nastupe na ukupno oko 300 koncerata i različitih nastupa godišnje, pred publikom od gotovo pola miliona. Svaka grupa provede od 9 do 11 školskih nedelja na turneji. Posećuju gotovo sve evropske zemlje, a česti su gosti i u Aziji, Australiji i Severnoj i Južnoj Americi.

 

Zajedno sa orkestrom Bečke filharmonije i pevačima Bečkog državnog hora, Hor bečkih dečaka održava tradiciju carskih muzičara: kao Hor Carske muzičke kapele, Bečki dečaci pevaju nedeljne mise u bečkoj Carskoj kapeli, kao što su to činili od 1498. godine. Ovog 1. januara nastupili su šesti put na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije.

Muzičari poput Volfganga Amadeusa Mocarta, Antonija Salijerija, Kristofa Vilibalda Gluka i Antona Bruknera sarađivali su sa horom. Braća Jozef i Mihael Hajdn bili su članovi hora katedrale Svetog Stefana i često su pevali sa carskim horom dečaka.

Na beogradskom koncertu predstaviće jedan od svojih najpopularnijih projekata koji nosi naziv Put oko sveta za 80 minuta. Ovaj program je veoma raznovrstan i obuhvata pesme u rasponu od narodnih, preko klasicnih i pop numera, iz svih zemalja koje je posetio Filijas Fog, junak cuvenog romana Žila Verna, koji je poslužio kao inspiracija za kreiranje ovog programa: to su pesme iz Engleske, Francuske, Italije, Indije, Kine, Japana, Irske i Amerike.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.